Pure chocolade voor meer spiergroei?

IMG_3167

De voordelen van chocolade, met name donkere chocolade, worden veroorzaakt door de
aanwezigheid van een de grote hoeveelheden flavonoiden in cacao, die bekend staat als
epicatechine en catechine.

Epicatechine

Epicatechin kan mogelijk de spiergroei stimuleren door een eiwit te remmen dat wordt aangetroffen in
spieren die bekend staan als myostatine. De primaire functie van Myostatine in het lichaam is het
remmen van spiergroei. Myostatine werkt in tegenstelling tot een ander eiwit, follistatine, dat
functioneert om de spiergroei te verhogen. Epicatechin kan mogelijk zowel myostatine remmen als
follistatine stimuleren.

Epicatechin en Testosteron waardes
Eén studie, uitgevoerd op knaagdieren, toonde aan dat een dagelijkse lage dosis van epicatechine de
serum testosteronspiegel verhoogde door stimulatie van de hypofyse. De hypofyse stimuleert de
afgifte van GnRH (gonadotrofine-vrijmakend hormoon) en LH (luteïniserend hormoon). Luteïniserend
hormoon stimuleert de teelballen vervolgens om de Testosteron productie te verhogen.
Hoewel er geen garantie is dat het, hetzelfde effect op mensen zou hebben, is het desalniettemin
interessant en het toekomstige onderzoek zal ons meer vertellen.

Epicatechine en eetlust
Nederlandse onderzoekers ontdekten dat epicatechine de niveaus van het verzadigingshormoon
ghreline verhoogt, wat de eetlust kan verminderen.
Epicatechine is ook in staat om de bloedstroom te verhogen, waardoor het gemakkelijker wordt om
voedingsstoffen te leveren die noodzakelijk zijn voor spiergroei. Verhoogde niveaus van stikstofoxide
(de vasodilator die verantwoordelijk is voor een verbeterde bloedstroom) verlaagd ook de bloeddruk,
wat je weer een kleinere kans geeft op hart en vaatziekten.

Dosering Epicatechin
Een studie uitgevoerd op mensen van middelbare leeftijd gebruikte een dosis epicatechine van 1
milligram per kilogram lichaamsgewicht, tweemaal daags ingenomen. De effecten waren
veelbelovend, maar de duur was kort.

Anekdotische informatie geeft aan dat mensen die het dubbele van deze dosering gebruiken ook
goede resultaten zien. 40-50 gram pure chocolade per dag zal voldoende moeten zijn. Zorg ervoor
dat het ten minste 70% cacao bevat, die sterker is in epicatechine.

Hoewel het onderzoek nog jaren duurt voordat we substantiële conclusies kunnen trekken over de
gunstige effecten ervan, heeft cacao nog steeds veel gunstige voordelen; hoog mineraalgehalte
(vooral magnesium), gezonde verzadigde vetten en een positief effect op dopamine.

Geschreven door: coach Simon

charisse-kenion-456575-unsplash-manify-1920x1147

Bronnen:
1. Effects of epicatechin on molecular modulators of skeletal muscle growth and differentiation.
The Journal of Nutritional Biochemistry, 2014. PubMed, PMC
2. Effects of catechin, epicatechin and epigallocatechin gallate on testosterone production in rat
leydig cells. Journal of Cellular Biochemistry, 2010. PubMed- NCBI
3. Effect of dark chocolate on nitric oxide serum levels and blood pressure in prehypertension
subjects. Acta medica Indonesiana, 2011. PubMed, NCBI

Article by VitalPalace