HELWEEK

View More: http://ilkavanwierenphotograpy.pass.us/vitalpalace-mirjam

Na de VitalChallenge van vorig jaar en dit jaar, vond ik het wel weer eens tijd voor een nieuwe uitdaging. De SugarChallenge laat ik aan Anja over, respect, ik eet niet veel suiker, maar die challenge ging me toch net wat te ver. Ik doe deze week een helweek. Een wat week? Ja, een helweek. 7 Dagen die je leven veranderen, vertelt de ondertitel van het boek Helweek van Erik Bertrand Larssen mij. Deze mental coach uit Noorwegen schreef dit boek met de intentie dat je in 1 week met volledige focus, discipline en planning veel meer kunt dan je zelf denkt.

20170906_175553

Dit sprak mij wel aan, ik ben iemand die best veel doet, maar ook makkelijk dingen vooruit kan schuiven, niet afmaakt of er al helemaal niet aan begint. Van klusjes in huis tot meer persoonlijke zaken. Door middel van mentale training kun je eigen gedrag veranderen en meer bereiken dan je voor mogelijk houdt. Na de challenge van vorig jaar, waar ik met grote scepsis aan begon, maar waar ik tot op de dag van vandaag dankbaar voor ben, weet ik dat je met discipline en een duidelijk doel voor ogen heel ver kunt komen. Samen met nog 8 anderen en met 2 coaches van bureau Inn-spiratie uit Zwolle ben ik maandag begonnen. Nou ja, eigenlijk 2 weken geleden, want voorafgaand aan de Helweek zit een voorbereidingstijd van een paar weken waarin je het boek leest, maar ook feedback over je eigen gedrag ophaalt bij mensen uit je omgeving. Deze feedback gebruik je om een aantal doelen voor jezelf te bepalen en een strategie te bepalen hoe deze te bereiken in 1 week. Ook maak je een weekplanning waarin je per dag aangeeft wat je gaat doen.

De helweek bestaat uit 7 dagen (tja, het heet niet voor niks een week..) waar je in alles wat je doet het beste uit jezelf haalt. Of dit nu op je werk is of thuis of tijdens het sporten. Daarnaast ga je uit je comfort zone door dingen te doen die afwijken van je vaste patroon. Je moet elke dag om 5 uur opstaan en om 22.00 uur weer je bed in. Behalve de nacht van donderdag op vrijdag, dan mag je niet slapen en moet je door. Jullie raden het al, het is nu donderdagavond en ik sta aan de vooravond van een nacht die ik door moet, zonder te gaan slapen. 😉

Fysiek bestaat de helweek uit elke dag minimaal een uur sporten, waarvan 2x zwaarder moeten zijn dan wat je normaal doet.

20171003_081120

Alleen gezond eten, geen alcohol, de hele week geen tv en heel beperkt of eigenlijk geen social media.

20171002_175953

Denken jullie al dat ik van lotje getikt ben? Snap ik, vooral die nacht doorhalen is bij mij een punt van; wat gaat mij dat opbrengen? Maar ik ben niet iemand die half aan zo’n uitdaging meedoet, dus ja, ik blijf vannacht wakker. Ik heb een hele lijst met taken/klusjes die ik wil doen, waaronder het schrijven van deze blog, kastje opruimen, dingen archiveren, en een maandplanning maken. Ik heb nu de helft van de week erop zitten en ik moet zeggen, het is bij vlagen pittig, maar ook gaaf. Het vroege opstaan valt me best mee, mentaal stel ik me in op de leuke dingen die ik ga doen en dan hoef ik niet eens de snooze button te gebruiken. Eigenlijk vind ik het naar bed gaan om 22.00 uur lastiger, ik lig normaliter niet voor 23.30 in mijn nest, dus het voelt een soort van raar om dan al zo vroeg naar bed te gaan, hoe moe ik ook ben. Elke dag sporten is natuurlijk een eitje (haha), maandagavond krachttraining en loopband, dinsdag hardgelopen met als toetje 8 verdiepingen naar boven rennen, gister met de andere helweek deelnemers een circuit training gedaan en vanochtend moest ik uit mijn comfort zone en ben ik om 5.30 in mn up in het pikkedonker een rondje over de dijk gerend in stromende regen en windkracht 9! Heerlijk!

20171005_062654

Wat een kick geeft dat als je dan weer thuis komt en onder de warme douche kunt stappen. Die momenten zijn echt tof. En daar gaat het ook om in de helweek, momenten van spanning en vermoeidheid worden afgewisseld met hypermomenten vol van energie. Hoe gek het ook mag klinken bij zo’n actieve week, mijn aandachtspunt is juist dat ik mijn rust moet vinden en ook nemen. Ik ben iemand die zich als een gek ergens in kan storten en dan compleet doorgaat , zonder genoeg rust te nemen. Dat overkwam me nu ook weer, maandag en dinsdag rende ik als een kip zonder kop door zonder echt goed rust te nemen, ik had een enorm gehaast gevoel in me en was erg gespannen, waar ik ook ‘s nachts last van had en slecht sliep. Gister brak me dat op en heb ik tussendoor echt rust genomen door een stuk te wandelen. Dat werkt bij mij goed en ik merk dat ik dat nodig heb om compleet te kunnen ontspannen zodat ik daarna weer full focus aan de bak kan. Ik kom mezelf wel tegen deze week. 😉 Maar ik leer er veel van, al is het maar dat ik met het omzetten van mijn gedachten dingen aankan die ik niet dacht te kunnen/durven. En ik verzet een hoop werk deze week door gefocused te werken. Ik ga nog even wat klusjes afmaken, eten koken, dansje doen, rondje wandelen en dan morgenochtend om 9 uur weer naar mn werk. Daarna nog 2 dagen, zondag om 22.00 uur is mijn helweek afgelopen en ga ik hopelijk met een voldaan gevoel naar bed!

Welterusten allemaal, ik waak over jullie vannacht. Hahaha!

20171002_051100

Groetjes,Mirjam

Article by VitalPalace