Macronutriënten

View More: http://ilkavanwierenphotograpy.pass.us/vitalpalacegeoffrey

Na een ‘korte’ (lees: zeker half jaar) blog-sabbatical vond ik het tijd om toch weer even wat van me te laten horen. Wil jij, net als ik, weten wat je eraan kan doen als je gewoon ronduit moeite hebt met dat eeuwige dieet wanneer je strak probeert te worden? Lees dan vooral verder.

In een eerdere blog heb ik wel eens beschreven dat het sporten en diëten een proces is met, soms hevige, ups en downs. Je traint jezelf in een korte periode helemaal beurs en hebt tegelijkertijd het idee dat je jezelf uithongert, maar bent trots op je resultaten en blij met je ‘nieuwe’ lijf. Het probleem is dat je een sprint aan het trekken bent, terwijl een duurloop effectiever is. Je ziet het vaak: gedurende drie á vier maanden is een streng regime wel vol te houden. Daarna wordt het steeds moeilijker. En laten we eerlijk zijn, je ziet er toch al goed uit? Dan hoef je ook niet meer zo hard je best te doen. Helaas werkt het niet zo in de praktijk en zul je al snel merken dat je weer wat aankomt. Dat ontmoedigt je, dus je laat het regime weer wat verder verslappen enzovoorts.

Niet al te lang geleden kwam ik tot de conclusie dat het echt gaat om een mindset. Je wil niet afvallen of strakker worden: je wil een andere levensstijl aannemen, waarbij niet elke dag een gevecht is om wat je al dan niet mag eten of om aan sport te doen. Het afvallen of strakker worden is daarbij mooi meegenomen.

Laat ik het even dicht bij mezelf houden: ik heb (tegen verwachting in) op de lange termijn met name moeite met het eet-regime. Hoewel ik broccoli en kip echt lekker vind, hoef ik het niet persé elke dag te eten. Het gaat namelijk redelijk vervelen op den duur. Daarom beloofde ik mezelf cheat-dagen. Op zo’n dag mocht ik één maaltijd nemen waarbij ik nergens rekening hoefde te houden. Dan ging ik mezelf te buiten in de Mac of werkte ik direct twee pizza’s weg (wat natuurlijk totaal verkeerd viel). Ik leefde echt naar die dag toe. Het probleem is alleen: ik heb wel vaker een verjaardag, zakendiner of andere speciale gelegenheid waarbij ik ook geacht word om te eten/drinken. Als ik zo’n dag had, voelde ik me schuldig en sloeg ik mijn geplande cheat-dag weer over. Dit ging op den duur enorm frustreren.

Sinds kort pak ik het anders aan: met behulp van een handige tool meet ik mijn voedselinname op niet alleen calorieën, maar ook macronutriënten. Ik hou precies bij welke voedingsstoffen ik tot me neem, waarbij ik er geen één buitensluit (dus ook geen vetten of koolhydraten). Wél zie ik snel of ik met een bepaalde voedingsstof aan mijn taks zit (bijvoorbeeld vet, vezels of koolhydraten). Het gevolg is dat ik alles mag eten wat ik wil, zolang ik de andere maaltijden die ik nuttig hier maar op afstem. Dit maakt het voor mij veel makkelijker vol te houden: ik dieet niet meer, maar heb mijn eetstijl aangepast.

Wat is voor mij nu het grootste voordeel? Ik kan weer met een gerust hart dingen eten die ik écht lekker vind, bijvoorbeeld pannenkoeken. Maar dan nét wat anders. Benieuwd?

Hier is mijn recept:

  • 60 gr volkorenmeel;
  • 30 gr eiwitpoeder (te koop bij Vital Palace in diverse smaken);
  • 5 gr bakpoeder
  • 1 ei;
  • 120 gr amandelmelk (of een andere melk naar keuze);
    • 100 gr magere vruchtenkwark (topping);
    • 150 gr aardbeien of bosvruchten (topping.

Gooi alle bovengenoemde ingrediënten (met uitzondering van de toppings) in een kom en meng deze goed. Als je klaar bent met mengen, hoort het mengsel ongeveer zo dik te zijn als kwark. Is het te dun of te dik? Compenseer dan door er wat extra melk (dunner) óf meel (dikker) aan toe te voegen.

Verhit een pan met ongeveer 10 gr olijfolie en bak je eerste pannenkoek. Als deze klaar is, leg je hem op een bord en besmeer je de pannenkoek met 50 gr magere vruchtenkwark (mijn persoonlijke favoriet is optimel aardbei). Bak vervolgens je tweede pannenkoek (je hoort net genoeg van je mengsel te hebben om er twee te maken) en leg deze op de eerste pannenkoek. Besmeer ook deze met 100 gr magere kwark. Om het af te maken kun je nog 150 gr aardbeien of bosvruchten op je pannenkoeken leggen.

Eet smakelijk!

Article by VitalPalace