De challenge van winnares Maxime

maxime

Het is bijna een jaar geleden dat ik eerste werd van de vrouwen bij de VitalChallenge’18. De grote vraag is nu natuurlijk: ‘’Doe je dit jaar weer mee?’’ Ja natuurlijk! Ik vond het vorig jaar een geweldige ervaring en heb heel veel geleerd op het gebied van zowel voeding als krachttraining. Elke dag leer ik bij en de ervaringen van vorig jaar kan ik mooi meenemen om dit jaar nog harder te knallen en meer progressie te boeken tijdens de VitalChallenge’19.

Voorbereiding VitalChallenge ‘18

Goed voorbereid de challenge in? Nou nee. Na een week proefsporten, schreef ik me de dag voor de deadline in bij Vital Palace. Tijdens het neerkrabbelen van mijn gegevens vroeg Erdal, die op dat moment achter de balie stond, of ik mee wilde doen met de VitalChallenge. Ik had hier nog niets over gehoord, maar het klonk als een goede stok achter de deur om vaker te sporten. Daarnaast kreeg ik een gratis vetmeting en goodiebag, wie wil dat nou niet? Dus schreef ik me in.

Meting

Voor de meting had ik wat rondgezocht op internet om een idee te krijgen van mijn vetpercentage, zodat ik bij meting niet te veel van kleur zou verschieten. Had ik het even mooi mis! Ik had op internet uitgerekend dat ik op een vetpercentage van 25 à 26% uit zou moeten komen. Ik ben lang voor een vrouw, 1.86 m. Ik lijk daardoor slanker. Na het optelsommetje van rug, triceps, biceps en buik opgemeten te hebben, kwamen we uit op een percentage van 30.6%. Hier schrok ik gigantisch van! Dit was veel hoger dan verwacht. Zo zie je maar weer.. DO NOT believe everything you read on the internet. Het doel dat Marcel voor mij opstelde was 6% omlaag in mijn vetpercentage, maar wel flink aankomen in spieren, want mijn gewicht van 67 kilo was niet echt veel voor mijn lengte. Gewapend met een voedingsschema ging ik naar huis, mezelf voornemend om het doel te behalen.

Voeding

Je vetpercentage omlaag brengen begint natuurlijk met wat je naar binnen schuift. Ik dacht altijd dat ik wel gezond at en echt slecht was het ook zeker niet! Ik heb me vorig jaar aan het begin van de challenge heel strak gehouden aan het eetschema van Marcel. Ik kwam toch wel tot de conclusie dat ik aardig wat moest aanpassen. Toch was dit geen grote inspanning, ik ben een slechte eter en het voedingsschema van Marcel betekende meer eten in plaats van minder, hartstikke fijn natuurlijk! Vooral mijn eiwitten schroefde ik flink omhoog, zonder genoeg eiwitten geen spieropbouw. Naarmate de challenge vorderde begon ik wat meer te variëren met de producten die ik at. Door je voeding elke dag bij te houden in een app, in mijn geval FatSecret, leer je snel welke producten veel eiwitten, koolhydraten of vetten bevatten.

Dit jaar gebruik ik het eetschema eigenlijk niet. Ik ken de basis en mijn voeding is hier nog wel op gebaseerd, maar het schema echt volgen doe ik niet meer. Wel houd ik elke dag nog streng mijn voeding bij in de FatSecret app. Veel cheatdays heb ik niet gehad. Maar alcohol wilde ik niet helemaal uit mijn leven bannen dus dat heb ik alleen de eerste maand gedaan. Iets wat ik toch wel heel erg mis is pizza.. Maar hier heb ik een hele lekkere en koolhydraatarme vervanger voor gevonden, een pizza met een bodem gemaakt van tonijn en ei, zo lekker!! Het recept vind je in deze link: http://www.gewoonsam.nl/2016/05/25/pizza-met-een-bodem-van-tonijn/

Trainen

En dan het tweede hele belangrijke aspect van de challenge: het trainen! In mijn geval was dit krachttraining met een klein beetje cardio. De eerste week van de challenge ging ik een paar keer mee met een van mijn beste vrienden, hij traint al heel lang en weet hier veel over. Zelf sportte ik vroeger ook vaak en ik dacht dat ik wel een beetje wist wat me te wachten stond. Nou dat viel vies tegen zeg! Die eerste trainingen hebben me flink gesloopt, de dagen erna waren nog erger.. Man wat een spierpijn! Toen ik zelf meerdere keren per week sportte vroeger hield ik het altijd bij de ‘veilige’ apparaten. Losse gewichten waren eng, ik voelde me dan altijd zo bekeken. Ik deed altijd maar een full body schemaatje en bouwde dit heel langzaam op. Nu werden er alleen bepaalde spiergroepen per dag getraind en flink ook. Dit schema heb ik in zekere mate de hele challenge vorig jaar aangehouden. Ik probeerde in het begin om de 4 à 5 dagen per week te trainen. Maar ik merkte al snel dat ik onrustig werd op de dagen dat ik niet trainde, dus werden het al gauw 5 à 6 dagen per week dat ik in de sportschool stond. Langzaamaan begon ik na een paar weken al verschil te zien en merkte ik dat ik steeds zwaarder kon gaan trainen, dit motiveerde gigantisch!

Dit jaar houd ik nog steeds een split schema aan, waarbij ik alle spiergroepen 2x per week train. Dit betekent dat ik 6 dagen per week in de sportschool sta. Dat klinkt misschien als veel, maar ik woon op 5 minuten afstand van Vital Palace. Zodra je de routine erin hebt, is het makkelijk om toch even de deur uit te gaan om te gaan sporten. Als het trainen echt niet lukt ben je zo weer thuis! Dit jaar word ik ook gemotiveerd door mijn grote vriendengroep die inmiddels ook allemaal sporten bij Vital Palace. Veel daarvan doen ook mee met de challenge, wat het sporten heel gezellig maakt en waardoor je ook veel van elkaar leert. Door samen nieuwe oefeningen uit te testen kan je goed op elkaars houding letten en voelt het ook wat minder stom, omdat je samen aan het klungelen bent.

Na de challenge

Na de laatste meting ben ik gelijk doorgelopen naar het station om een Swirl te halen! De week erna ging ik 4 dagen naar een festival waar ik voor mijn gevoel niet eens zo gek veel at, maar toch 2 kilo aan kwam door al dat bier.. Voor de rest bleef ik de weken erna wel gewoon hard trainen en in het begin kon ik het invoeren van mijn eten in de FatSecret app nog niet helemaal loslaten. Gewoontedieren zijn we ook he? Langzaamaan werd het trainen ook minder en liep dit terug naar 2 à 3 dagen in de week. Ik ontmoette een paar weken na de challenge mijn vriendin (en ja nog steeds samen voor de nieuwsgierigen onder ons <3) waardoor ik het letten op mijn voeding ook wat meer ging loslaten. Een zak chips samen leegeten op de bank of lekker uit eten gaan moet ook gewoon kunnen vind ik.

Dit jaar doe ik gewoon weer mee met de challenge en ben ik net zo hard aan het knallen als vorig jaar. We trainen de kilootjes die er in de winter zijn bijgekomen gewoon weer af. De eindstreep komt dichterbij jongens, nog even doorknallen!


Maxime werd vorig jaar eerste in de categorie dames en won daarbij deze gouden medaille. Wie gaat er dit jaar winnen en komt er vrijdag 7 juni op het podium? Houdt onze facebook/instagram in de gaten!

Doe jij ook mee met de VitalChallenge’19? Maak een afspraak voor de eindmeting. Dit kan op woensdag 29 mei of vrijdag 31 mei tussen 16.00 – 21.00 uur. Bel 038-4227311 of maak een afspraak bij de balie.

maxime2

 

 

Article by VitalPalace