Vakantiemodus aan, krachttraining modus uit.

View More: http://ilkavanwierenphotograpy.pass.us/vitalpalace-mirjam

De afgelopen 2 weken had ik vakantie, tijd voor ontspanning, het hoofd leeg maken, en in mijn geval bijzonder weinig krachttraining en veel lekker eten en drinken. En dat hoort ook bij vakantie. Niet alleen even weg van het werk, maar ook van de sportschool en andere “verplichtingen”. Alles loslaten en optimaal genieten van het extra wijntje, die portie patat en van het ontbreken van een booty builder. Toch merk ik dat ik inmiddels mijn eetpatroon zo heb aangepast dat ik niet elke dag vette hap en kilo’s suikers naar binnen kan werken. Mijn lichaam gaat dan al snel protesteren, zodat ik probeer de dagelijkse maaltijden zoveel mogelijk aan te houden zoals ik thuis doe, met wel even dat bijzonder smakelijke toetje of dat taartje bij de koffie. Ik ben niet het type dat de piepers en andere Hollandse ingrediënten meeneemt op vakantie, ik geniet graag van de lokale gerechten. Deze keer ben ik een weekje naar Reykjavik geweest, een fantastische stad met genoeg culinaire verrassingen. Waarvan ik een aantal (uit principe) graag links heb laten liggen, denk aan gefermenteerde haai (alleen de geur al!), gebakken puffin (wie deze diertjes ooit in het echt heeft gezien, zal deze nooit willen eten) en walvisvlees. Gelukkig waren er genoeg alternatieven. IJslanders houden van ijs (goh, ja echt, zelfs in hartje winter) en van brood. De liefde gaat zover dat er zelfs broodijs te koop is, ijs met verkruimeld oud brood erdoor; rijk aan vezels…hahaha. Wonderbaarlijk smaakte het erg lekker. Brood eet ik meestal niet of nauwelijks en dan alleen speltbrood, maar de ovenheerlijke vers gebakken IJslandse broodjes kon ik toch niet weerstaan. Tegenover mijn appartementje zat één v.d. beste bakkerijen van Reykjavik, Braud, vanaf 7 uur ’s ochtends stonden de mensen daar in de rij voor de zoete broodjes die over de toonbank vlogen. Kaneelbroodjes, chocoladebroodjes en kleinur (kleine zoete donut), prima te doen bij een goed kopje koffie!

Ijslands brood bij Braudbroodijs

Vis is een product wat natuurlijk in grote variatie aanwezig is en wat ik me goed heb laten smaken; visstoofpotje, rauwe tonijn, gebakken vis; heerlijk en gezond!

verse tonijn

Lamsvlees is erg populair in IJsland, elk gezin heeft zijn eigen recept van een goeie lamssoep, doorgegeven van generatie op generatie. En bij the most famous hotdog stand van Reykjavik, al sinds 1937, wordt de beroemde “Eina meõ öllu” verkocht; een hotdog van lamsvlees met zoete mosterd, ketchup en crunchy uitjes. Een hotdog met zuurkool, uitjes, mosterd en ketchup is mijn quilty pleasure, maar deze was ook zeker prima te kanen. Nee, niet healthy, niet bio, niet slank, gewoon vet lekker! 😉

lamsvlees hotdog

Reykjavik is een stad met veel leuke, hippe, culinair hoogstaande restaurants, voor ieder wat wils, mits je wat geld mee brengt. Want daar zit het enige nadeel; IJsland is duur! Wil je alcoholvrij vakantie vieren, ga naar IJsland, een biertje in de kroeg kost snel €8,- en een glaasje wijn €10,-. Wat dat betreft heb ik een gezonde week gehad. 😉

In IJsland wordt veel aandacht besteedt aan sport en krachttraining, sportscholen worden druk bezocht en hardlopen, fietsen, paardrijden en active sports zijn populair. Het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren is de afgelopen jaren enorm afgenomen door o.a. het aanbieden van sportactiviteiten voor jongeren en veel aandacht voor een gezond lijf. Hoewel ik verre ben gebleven van een sportschool heb ik mijn lijf wel in beweging gehouden door veel te wandelen, af en toe een stukkie te fietsen en een paar uur te hobbelen op een IJslands paard.

paardrijden

’s Ochtends vroeg bij 10 graden, strak blauwe lucht en een stralend zonnetje, een rondje hardlopen langs de zee en heuveltje op en af door de oude stad van Reykjavik is toch echt wel een fantastisch begin van de dag! IJslanders zijn een volk wat behoorlijk oud wordt door het eten van veel goeie (vis)vetten en veel skyr! Een eiwitrijke vetarme yoghurt/kwark, inmiddels is er een variant ook in Nederland te koop. Met wat muesli en fruit een prima start van de dag, gezond, voedzaam en zonder suiker! Want dat laatste is ook voor mijn lichaam een boosdoener.

Sinds de challenge van vorig jaar ben ik flink geminderd met mn suikerinname; geen fruitsappen, zwarte koffie, en nauwelijks snoep, en ik voel me daar heel goed bij. Maar er zijn veel verborgen suikers, waar ik ook niet bewust van ben. Daarom ben ik benieuwd wat de lezing van Carola van Bemmelen over suikervrij leven in de praktijk mij nog meer kan vertellen. 8 September komt zij bij Vital en kun je meedoen aan de sugarchallenge. Of ik daaraan mee ga doen, weet ik nog niet, in september ben ik jarig…tja, dat wordt wel een hele grote challenge om dan geen suiker te mogen eten. 😉 Maar wie weet! Anja doet in ieder geval wel mee, heel dapper! Wie durft de challenge nog meer aan?

Ik ga me nu, uitgerust en opgeladen, weer proberen te schikken in mijn werk- en sportritme. Even diep ademhalen en door!

Doei!

Groetjes Mirjam

Article by VitalPalace