In gesprek met de winnaar van de VitalChallenge'23

28
January
2024
-
NIEUWS

Hoe voelde het om de winnaar van de VitalChallenge’23 te zijn?

Ik wist dat ik alles had gegeven, maar ook andere deelnemers hadden geweldige resultaten. Daardoor wist ik niet wat ik kon verwachten, want ieders doel én ieders resultaat is anders. Ik was vooral trots en opgelucht tegelijkertijd. Alle inzet had ervoor gezorgd dat ik zowel letterlijk als figuurlijk goed in mijn vel zat. De nummer 1 plek was dan ook uiteindelijk een supermooie bonus.


Daarbij vond ik het geweldig dat zowel ik als mijn vriendin nummer 1 waren van onze categorie. We hebben elkaar gesteund en gemotiveerd tijdens de challenge om gezonde keuzes te maken. Het was geweldig om daar dan vervolgens beiden te staan als winnaar. Al moet ik ook wel eerlijk bekennen dat het toch wel goed voelde om de overall winnaar te zijn(Sorry Maud 😛).


Oh en tot slot: dieprijzen! Doordat zowel Maud als ik hadden gewonnen, hadden we zo goed als alle prijzen dubbel. De ochtend na het eindfeest werden we wakker met een eetkamertafel vol met spullen.


Wat was jouw grootste motivatie om aan de VitalChallenge’23 deel te nemen?

In 2022 deed ik ook mee aan de challenge. Van de mannen werd ik toen tweede. Een hele prestatie, maar voor iemand die nooit dingen half doet - eerlijk is eerlijk - toch wel een teleurstelling. Al wist ik ook dat er dingen waren die ik beter kon doen om wel voor die nummer 1 plek te gaan. Zo wist ik dat ik, als ik het maximale resultaat wilde behalen, ik nog frequenter moest gaan trainen, een beter schema moest hanteren en nauwkeuriger met voeding om moest gaan. En ja, dat betekende ook weken geen alcohol. Doen? Voor de volle 100%. Meng deze (on)gezonde dosis wilskracht met mijn nieuwsgierigheid om te zien wat ik kon bereiken, en je hebt mijn ingrediënten voor een deelname aan de Vital Challenge.


Welke veranderingen heb je injezelf opgemerkt, zowel fysiek als mentaal, gedurende de challenge?

Gedurende de challenge merkte ik week na week dat mijn complete bouw veranderde en dat ik daarbij steeds sterker werd. Gewichten waarvan ik dacht dat ik ze nooit van hun plek zou krijgen, werden mijn warm-up gewichten. Die constante vooruitgang en verandering zorgde ervoor dat ik mijzelf meer en meer uitdaagde om het maximale uit mijn trainingsdag en -weekte halen. Kanttekening is wel dat ik gedurende de challenge voor mijnomgeving een stuk minder gezellig was. Alcohol? Nop. Even een toetje of snack? Nop. Avondje rustig op de bank zitten. Mwa.. eerst even sporten. De balans vinden tussen het sporten, de juiste voeding en ‘de rest’ is misschien wel de grootste uitdaging.


Wat is het beste advies dat je zou geven aan deelnemers van de VitalChallenge’24?

Laat ik dat advies opdelen in drie dingen:


1. Voeding is een ontzettend groot onderdeel van het resultaat. Zorg ervoor dat je een goed voedingsadvies krijgt. Zo zorg je dat alle uren in de gym ook zorgen voor resultaat op de weegschaal. Vooral op het begin van de challenge gaan de veranderingen hard, maar het gevaar is dat je daarmee ook verliest wat je wilt behouden.


2. Maak het jezelf makkelijk. Elke dag opnieuw alles wat je eet (en drinkt) bijhouden ineen app is handig, maar kan ook tijdrovend zijn. Wat ik deed was het herhalen van mijn voeding op vijf van de zes eetmomenten. Zo at ik gerust elke dag een bak cottage cheese - ja écht - leeg om 10:00 uur en een bak kwark om 21:00 uur. Oh en misschien wel de beste voedingstip: koop via musclemeat.nl gegaarde kip en groente in. Dat hoeft alleen nog maar een paar minuten in de magnetron. Het mealpreppen wordt zo een stuk efficiënter. En het is, naast dat het een berg tijd in de keuken scheelt, super lekker en er is veel variatie bij mogelijk.


3. Doe het samen. Jezelf motiveren gaat heel lang goed, maar er komen ook momenten dat je er helemaal klaar mee bent. Voor die momenten heb je mensen nodig om je een duwtje in de goede richting te geven. Zelf ging ik veel sporten met buffels Gert-Jan en Daan. Naast dat ze zorgden voor een stuk betere techniek, zorgden ze er ook voor dat ik uitgedaagd bleef. Ga dus sporten met andere deelnemers of sporters binnen Vital. Zo help je elkaar om naar de sportschool te gaan én om er nog wat extraschijfjes met gewicht aan te hangen.


Kun je een memorabel moment delen van jouw ervaring met de VitalChallenge’23?

Dat was voor mij toch wel de eindmeting. Bij mijn tussenmeting was ik flink teleurgesteld. Ik deed ‘rustig’ even een verhuizing en verbouwing tijdens de challenge tussendoor, waardoor ik mijn aandacht moest verdelen. Hierdoor was de tussenmeting niet wat ik ervan hoopte. Ik heb toen zelfs bijna opgegeven. Gelukkig wist mijn omgeving mij te motiveren om mij te herpakken. Toen Anika en Daan tijdens de eindmeting mijnresultaat uitspraken, schreeuwde ik het uit van verbazing. Ik overtrof alle verwachtingen. Dat euforische gevoel gun ik elke deelnemer. Wat je behaalde verandering ook is.