Foto van winnaressen met hun prijzen van de Vital Challenge

De winnaar van 2019 aan het woord!

1
January
2020
-
NIEUWS
Het was begin 2019 en het was tijd me in te schrijven voor de Vital Challenge. Het was de eerste keer dat ik mee deed en vroeg me af of ik mezelf drie maanden lang kon uitdagen. Sporten deed ik al maar met een concreet doel sporten is anders. Dat was stap twee.. wat werd mijn doel eigenlijk? Ik merkte dat ik al een tijdje veel snoepte en dat het me niet goed lukte dit te doorbreken. Het idee van de meting gaf me de kriebels en leek me een goede stok achter de deur om minder te snoepen.

Het was tijd voor de eerste meting, help! Wat staat me te wachten en welk concreet doel moet ik in hemelsnaam stellen? Ik werd gewogen en gemeten. Het bleek dat mijn gewicht en vetpercentage gewoon gemiddeld voor mijn lengte en leeftijd. Dit was een mooi uitgangspunt, nu kon er sowieso niets mis gaan. Er werd voorgesteld om als doel te stellen om 6.5% van mijn lichaamsvet te verliezen. Ik zei ja is prima, niet wetende wat 6,5% vet is om te verliezen of hoe moeilijk dat zou zijn.

Het was begonnen. Ik paste mijn voeding aan, geïnspireerd op het voedingsschema wat we kregen. Ik zocht wat leuke receptjes op om het leuk te maken voor mezelf. De eerste twee weken vond ik het zwaarst om anders te eten. Had ik nou serieus afkickverschijnselen van minder suiker eten?! Ja waarschijnlijk wel… ik was moe, had hoofdpijn en suuuuper veel zin in chocolade. Maar ik was vastberaden om aan mijn doel te werken. Ik moest dit een kans geven en ik wilde bij de tussenmeting al het idee hebben dat ik iets bereikt had. Gelukkig merkte ik al snel aan mijn lichaam dat het anders eten en het sporten effect had. Ik begon me wat fitter te voelen. Ik sportte ongeveer twee keer per week voor de challenge. Tijdens de challenge ging ik in ieder geval drie keer sporten maar ook wel vier of vijf keer.

Tijdens mijn challenge lette ik op mijn eten, maar een keer per week mocht er wel een uitzondering zijn. Zo had ik natuurlijk wel eens een feestje of ging ik uit eten. Alcohol dronk ik soms maar ik stelde het wel uit. Op een feestje begon ik pas later met alcohol drinken.

De tussenmeting viel me erg positief uit, ik was meer vetpercentage kwijt dan ik had verwacht. Ik was al 5,3% kwijt. Was mijn doel dus toch goed te halen? In de periode tot de eindmeting heb ik nog goed mijn best gedaan. Het laatste stukje vetpercentage verliezen bleek alleen een stuk moeilijker dan verwacht. Het laatste stukje voor de eindmeting heb ik mijn voedsel inname wel heel erg aangepast. Dit deed ik eigenlijk alleen nog maar in de hoop om in de top 10 terecht te komen. Stiekem had ik door de tussenmeting toch wel verwacht dat ik mijn doel zou halen. Wat bleek bij de eindmeting? Ik had het op 0.3% vet na niet gehaald. Daardoor was ik toch wel een beetje teleurgesteld en vroeg ik me af of ik het wel goed genoeg had gedaan om in de top 10 te komen.

Uiteindelijk bleek ik zelfs in de top 7 te zitten. Dat vond ik echt super gaaf! Maar ik dacht vast niet bij de top 3 te eindigen. Ineens stond ik daar, in de top 3. Ik wist niet wat me overkwam.
Vervolgens bleek ik niet alleen verkozen tot beste van de vrouwen maar ook nog eens overall winnaar. Waaaatt??

Ik kon mijn geluk niet op, maar was zo intens verbaasd dat ik niet eens een speech gehouden heb waarin ik alle sponsors kon bedanken. Daar voelde ik me behoorlijk rot over erna. Want wat had ik intens veel mooie dingen gekregen. Een fantastische fiets van Gert-jan (Schakelaar tweewielers), een heerlijk kussen van Sander van Rikels (beide geniet ik dagelijks van), drie maanden gratis sporten en ontzettend veel mooie tegoedbonnen van leuke Zwolse ondernemingen. Het was teveel om in een keer in me op te nemen. Ik wil bij deze alle sponsoren bedanken voor de super mooie cadeaus. Ze worden erg gewaardeerd en ik heb er nog altijd lol van.

De challenge vond ik ontzettend leuk. Ik leerde nieuwe mensen kennen, ik sportte met vriendinnen en heb verschillende nieuwe dingen uitgeprobeerd. Zo kon je tijdens de challenge ook de better belly eens uitproberen. Een hele belevenis, je wordt ingepakt in vershoudfolie en vervolgens krijg je een lekker warme band om je buik terwijl je op de loopband loopt.  Ook werden er twee triatlons voor het goede doel ‘Spieren voor spieren’ georganiseerd. Een mooi doel, je eigen spieren inzetten voor kinderen met een spierziekte. Ik heb met plezier meegedaan aan de eerste editie en een mooi bedrag opgehaald, waarvoor veel dank aan mijn lieve vrienden en familie!!

Na de challenge is het me gelukt om niet naar mijn oude gewicht terug te vallen (ik was 8 kilo afgevallen). Ik ben wel een paar kilo aangekomen, wat voor mij oké is want die laatste paar kilo’s waren voor de challenge eindmeting. Ik ben tevreden met hoe ik me nu voel en hoe ik eruitzie. Ik geniet van af en toe wat lekkers en heb een aantal eetgewoontes vanuit de challenge aangehouden.

Er komt weer een mooie challenge aan. Natuurlijk heb ik me weer ingeschreven maar ik moet mijn doel nog wel bepalen. Doen jullie ook mee dit jaar om je lekker Vita(a)l te voelen?